Renée & Jannes vinteride(é)

Mot RostockSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Thu, April 25, 2019 08:54:46

Gör två stopp efter Rail i Tyskland innan vi når Rostock.

Norrut från RailSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, April 21, 2019 09:49:39

Lämnar nu Moseldalen (påskdagen) efter härliga dagar i Reil.

Vinprovning av goda viner hos Alexandra och familjen Möller som brukligt. Det blev totalt 12 flaskor.
Blog imageBlog imageVälbesökt imbis på ställplatsen.

Blog imageEfter 5 dagar går färden vidare norrut i Tyskland.MoseldalenSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, April 17, 2019 17:06:13

När vår Gps aviserar gränsövergång från Frankrike in i Luxemburg för tankning börjar solstrålarna ta sig igenom molntäcket. Dieselpriset idag €1.10 tur att vi fick i 95 liter! Mot Trier för att fylla upp kylen för några dagar längs Moseldalen.
Blog image

FrankrikeSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, April 17, 2019 17:00:36

Gränsen passerar vi söndag 14/4 och har hyfsat väder när vi väljer A 75:an. Någon mil efter Millau kör vi av för lite nattsömn i byn Marvejols. Det blir pizza från en vedeldad ugn eftersom ingen vill laga mat när tiden runnit iväg. På med värme, temperaturen sjunker och natten blir kylig.

Vårt andra stopp blir Nevers utmed en kanal. Ok. för en natt.
Blog imageTredje stoppet i Frankrike efter en hel dags regn blir i byn Commersy. Sitter kvar i bilen då regnet inte vill upphöra. Äter, spelar spel och somnar därefter till regndropparnas ljuva melodi.

Vilafranca -- EmpuriabravaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, April 17, 2019 16:48:03

Det här blir sista övernattningen i Spanien för den här gången.Blog imagePå söndag morgon köper vi färskt bröd och kör till Peralada för en sista god frukost innan vi lämnar Spanien för den här gången. Hinner med att besöka den stora gränshandeln innan vi lämnar för vidare färd norr ut.

La Pineda -- Vilafranca del PenedesSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sat, April 13, 2019 10:00:56

Blåsten vill inte avta så vi får dra oss lite norr över, valet för dagen blir Vilafranca några mil
söder om Barcelona.

Blog imageBlog imageRegionen Penedes är utan tvekan den mest kända och besökta vinregionen i Katalonien.
Det är även en vacker region där den ligger mellan slätterna, berget Monserrat och Medelhavet.
Området är centrum för Spaniens cavaindustri, men även röda kvalitetsviner produceras.

Spaniens mousserande vin tillverkas likt Champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från Champagne så behöver inte cava komma från ett specifikt distrikt.

Blog image
Blog imageCava tillverkas mestadels av druvorna Parellada (ger elegans och mjukhet), Macabeo (ger friskhet och kraft) och Xarel·lo (bidrar med syra, stabilitet och hög alkoholhalt). Övriga tillåtna druvor är Chardonnay samt mindre mängder av Monastrell och Pinot Noir.

Blog image


Delta Ebre -- La PinedaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sat, April 13, 2019 09:36:12

Lämnar ett blåsigt Delta och kör till La Pineda en plats strax utanför Tarragona vid hamninloppet. Vi firar bröllopsdag med en god middag utmed stranden.

Blog image

Benicarlo -- Delta EbreSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, April 10, 2019 10:40:19

Tre dagar får räcka för den här gången i Benicarlo. Hinner dock med att ta en cykeltur in till Peniscolá för att kolla in måndagsmarknaden. Ingen höjdare, kan bero på att nästan alla marknader är av samma slag eller att man tröttnat på marknadslivet.
Blog image
Tisdag förmiddag kör vi ut på Deltat som ligger endast 5 mil från Benicarlo. Har varit här tidigare men inte på samma plats, platsen vi parkerat på ligger längs floden Ebro i byn Deltebre.
Blog imageFloden Ebro är Spaniens vattenrikaste flod och har är 91 mil lång. Längst i söder i Katalonien rinner den ut i Medelhavet och bildar ett deltaområde som är ganska annorlunda till hur Spanien är i övrigt - här är allting helt platt. Många flyttfåglar har sin vintervistelse i deltat, och delar av området är naturreservat och fågelskyddsområde dit man inte får gå. Deltat är också ett jordbruksområde, och inte minst odlar man ris här. Ungefär mitt i området ligger den lilla staden Deltebre.
Blog imageCalatayud -- BenicarloSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, April 07, 2019 11:05:20

Nu har vi åter nått kusten, där solen skiner och värmer gott. Tyvärr är vinden som vanligt lite kall, så det gäller att hitta läplats. Men vi ska inte gnälla nu när vi slapp undan eländet i inlandet.Ávila -- CalatayudSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, April 07, 2019 10:22:07

Lämnar Ávila där vädret är regnigt grått och trist. Strax efter att vi kommit ut på N 110 tar vi beslutet att lägga om rutten. Eftersom vädret ska bli mycket sämre i inlandet bestämmer vi oss för att dra ut mot kusten igen, en körning på cirka 40 mil extra. Vädrets makter rår ingen på!

Kör vidare mot Soria för att därefter gå mot Zaragoza. Vid lunchtid börjar det suga i våra magar och plötsligt får vi syn på en liten mysig krog vid en vägkorsning mot Madrid och Soria.

Blir serverade en god meny de dia med förrätt, varmrätt och dessert. När vi kommer ut för att köra vidare möts vi av detta!!
Blog imageSnön bara vräker ner och värre ska det bli enligt väderutsikterna. Vi står parkerade på en höjd av dryga 1000 möh. Till natten ska temperaturen krypa ner till minusgrader. Vi googlar på olika alternativ att ta till för att komma ifrån denna höjdpunkt!
Bästa sättet verkar vara motorväg A5 mot Madrid. Efter någon timme avtar snöandet och plogbilarna verkar ha rensat upp, så vägen ser hyfsat framkomlig ut. Vi bestämmer att ta motorvägen mot Madrid.

Efter ett par km ser vi blinkande varningsljus från lastbilar och personbilar. Tjutande syrener från ambulanser, polisbilar och brandbilar omger oss. Helt ovetande om vad som hänt kommer PGC dvs. polisen och ber oss vända och köra mot färdriktningen för att välja annan väg.

Tar åter vägen mot Soria och sedan vidare mot Calatayud. Snöovädret har avtagit och inga problem på vägen. Väl framme för övernattning söker vi efter vad som kan ha hänt och hittar de som filmat händelsen.
På toppen Puerto Somosierra som är ett pass på ca. 1500 m har 40-50 bilar blivit inblandade i detta kaos! Det är inte alltid det hjälper att ta betavägar.
Vi är glada att vi inte hann så långt på E5:an och ska nog inte välja vägar som leder mot Pyrenéerna.
Somnar gott efter en händelserik fredag (5/4).
Vill du se händelsen live, titta på videon här.
https://www.abc.es/espana/abci-accidente-multiple-puerto-somosierra-nevada-201904051809_video.html


Cáceres -- ÁvilaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Thu, April 04, 2019 17:30:34

Dagens biltur blir givande och vacker, från Cáceres har Janne valt att ta väg N 110 som tar oss upp till en höjd på 1277 meter, där gränsen går mellan Extremadura och Kastilla y Leon.
Vi passerar flera små mysiga byar där körsbärsträden står i full blom
Blog image
Blog imageoch vi kör på serpentinliknande vägar innan vi når gränspasset Puerto de Tornavacas.
Blog imageNu kör vi i Kastilien-Leon.
Blog imageVi kör vidare mot Ávila som också är en stad som fått plats på världsarvslistan och ligger endast 10-12 mil från Madrid.
Blog imageMuren som omringar staden är 2,5 km lång, har 88 torn och 9 ingångsportar.
Staden har fått sitt namn av helgonet Teresa Ávila som föddes här år 1550.
Blog image

Jerez -- CáceresSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Thu, April 04, 2019 10:06:01

Nu har vi kört i Extremadura en aotonom region i västra Spanien sedan vi gick över gränsen från Portugal. Den här delen var också utposten för de flesta spanska erövrarna (conquistadorerna) och bosättarna i Amerika.Blog imageExtremadura är ett högslättsområde med många höjdryggar och är därmed lämpat för får och svinskötsel liksom vinodling. Den iberiska skinkan och Pata de Negra görs här av grisar som bara fått äta ekollon.
Blog image

Pata negra (spanska för svart klöv)
Grisarna som används skall vara av den iberiska rasen.

• Den finaste kallas jamón ibérico de bellota (ekollon). Denna skinka är från frigående grisar som strövar i ekskogar (kallas dehesas) längs gränsen mellan Spanien och Portugal, och äter bara ekollon.

• Nästa klass kallas jamón ibérico cebo de campo. Denna skinka är från grisar som matas med en kombination av ekollon och spannmål.

• Den tredje typen kallas jamón ibérico de cebo (eller bara jamón ibérico). Denna skinka är från grisar som utfodras enbart spannmål.

Innan vi stannar för övernattning blir det ett stopp utanför Almendralejo där vi hittar en vingård. Det blir 4 flaskor Pavia, 2 fl. reserva gjord på tempranillodruvan och 2 fl. med blandade druvor.

Blog imageEfter en dag på blandat vägunderlag är vi så framme i Cáceres, efter att ha gjort ett par stopp som inte fallit oss i smaken. Tar en tur upp till Plasa Mayor solen skiner och det är skönt, men när kvällen gör sitt intåg behöver man sin dunjacka.
Blog imageBlog imageCáceres blev uppsatt på i UNESCOS världsarvslista 1986. Invånarantal är dryga 91 000 och ytmässigt är det Spaniens näst största kommun med sina 1750 kvadratkilometer.

Sepra -- Jerez de Los CaballerosSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, April 03, 2019 22:09:39

Övernattar på en gratis ställplats i Jerez de Los Caballeros. Det finns el, vatten och tömning helt gratis.
Vill man ägna tid åt att besöka kyrkor och katedraler finns här omkring ett stort utbud.Blog image

Alcoutim -- Mértola -- Beja -- SerpaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, April 01, 2019 10:44:21

I dag 1 april lämnar vi festandet i Alcoutim och rullar norrut, målet ännu inte känt men det är inget skämt.

Dagens första stopp blir i Mértola,
Blog imageBlog image
Blog imagestrosar runt och tar en liten lunch innan färden fortsätter mot Beja som är en historisk träffpunkt belägen på den högsta punkten på den omgivande Alentejoslätten. Staden grundades när Julius Caesar styrde, och var därefter ett moriskt fäste under mer än 400 år.


Härliga vyer i ett bördigt landskap omger oss hela dagen, vi passerar vinodlingar, stora fält av vete, olivträd och korkekar.

Blog imageNår dagens mål på eftermiddagen. Serpa är känt för sina krämiga ostar, en liten sovstad endast 3 mil från spanska gränsen. Vi går till den historiska delen för att uppleva lite kultur.
Blog image
Blog imageBlog imageStaden är omringad av en mur som grundades runt år 400 f. Kr.

Här vilar jag gott i solens varma strålar.
Blog image


Alagoa -- AlcoutimSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, March 31, 2019 11:50:25

Lämnar nu Algarvekusten för en tur upp längs Rio Guadiana, första stoppet blir Alcoutim. När vi når målet har vi turen att komma när de har sin årliga Festival do Contraband, mellan Alcoutim och San Lucar på den spanska sidan av floden. Festivalen pågår i dagarna tre och det vimlar av folk överallt i gränderna och på den provisoriska pontonbron som är utlagd under festivalen.

Här bakas det bröd fyllt med chorizo som gräddas i vedeldad ugn.
Blog imageMusik och dans av alla de slag.
Blog imagePromenad mellan två länder och övervintrande segelbåtar från olika platser på vår jord.
Blog imageMänniskor umgås och njuter av livet längs floden.
Blog imageBlog imageBlog image
Lektion i hur man skördar linet, på portugisiska.
Blog image
🍅- Beach -- AlagoaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Fri, March 29, 2019 10:26:08

25 mars åker vi tillbaka på gratisplatsen i Alagoa. På vägen dit gör vi ett stopp i Faro för inköp på Pingo Doce, bredvid ligger en stor skoaffär Sea Side där jag hittar snygga boots. Svårt att bestämma vilka jag ska välja så det får bli två par, Janne nöjer sig med ett par.

Några som också återvänder är detta ekipage som vi stötte på senast vi var här. I dag ville polisen titta på deras papper och tydligen var allt i sin ordning, men någon förtjänst på sina hallon blev det inte.
Blog image
Tur att det finns recept på bacalao översatt från portugisiska till svenska, Portugals nationalrätt det sägs att den kan tillagas på lika många sätt som det finns dagar på året.Blog imageSilves -- Tomates BeachSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, March 24, 2019 15:30:11

Söndag vid lunchtid checkar vi ut och betalar våra tre nätter, säger Hej till Jocke och lämnar storkarnas stad.
Blog imageJanne hittar Tomates Beach i Park4night, ligger lite utanför Albufeira och i närheten av Praia Falesia. Här stannar vi åtminstonde en natt.
Blog image
Blog image
Blog imagePromenadväg till Quartiera, som skymtas i horisonten.

Alvor -- SilvesSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, March 24, 2019 13:49:55

Väljer att ta in på Parque Do Rio. Tre nätter á €6 el klarar vi oss utan, dusch 50 cent 7 min helt ok. Strosar runt i den lilla byn, lördag har frukt och grönsaker flyttats ut på gatorna där folket handlar och fyller sina dramatenvagnar till bristningsgränsen.
Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageLördagsmiddagen intar vi på den omtalade kycklingrestaurangen Valdemar. Vi precis som många andra blir väldigt nöjda och kan njuta av deras goda piripiri kyckling med allt som serveras till, €10 ink. dessert, kaffe och dricka.
Blog imageBlog imageBlog image
När vi kommer tillbaka till bilen möts vi av en bekant röst, Jocke från Helsingborg som vi stött på åtskilliga gånger både i Spanien och Portugal har valt samma ställplats som oss. Det blir lite snack om vad som hänt sen sist över lite vin och öl.


Alvors kustremsaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Thu, March 21, 2019 10:47:55

Ligger kvar i Alvor och bara njuter av underbart väder och fantastiska stränder.
Blog image Janne är helt fascinerad av dessa stenformationer och grottor som varieras av vida och breda sandstränder.

För att turisterna ska få full valuta för sin bad och solsemester så höjer man upp stränderna ytterligare cirka 2 meter, genom att suga upp sand från havets botten.Blog imageBlog image

Armarcao de Pera -- AlvorSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Tue, March 19, 2019 16:54:30

Åter dags att skifta plats! Alvor står på tur, men det blir inte ställplatsen utan längs med en gata utanför. Trångt och instängt på den röda "fotbollsplanen" gör att vi väljer att parkera utanför. Vi är ännu en gång omgivna av vackra vyer längs kusten.
Blog imageLyxlivet med att äta på restaurang fortsätter, det är nu tredje dagen i följd som vi frossar med godsaker från havet.
Blog imageBlog imageJanne tar en cykeltur och hittar en annan plats att stå på, endast en liten bit från den plats vi nu står på. Stänger dörrar och fönster och kör till en betydligt trevligare plats med utsikt över havet och ett stenkast till stranden.


Olhao -- Armarcao de PeraSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Tue, March 19, 2019 16:27:39

Söndag morgon är det åter dags att finna en ny plats. Det blir Armarcao de Pera som vi besöker igen. Vi drar oss till minnes att vi gillade denna plats senast vi var i Portugal, då endast på en cykeltur från Galé. Det blir två nätter på ställplatsen som sköts av fotbollsklubben, pris €4 inkl. vatten och tömning. Fiskarna bedriver ett intensivt arbete med att hålla sina nät och båtar i ett relativt gott skick.
Blog image
När båten ska upp på land gäller det att ta fart så att skummet yr vilket underlättar för traktorn att dra upp ekipagen.Blog image
Underbara stränder runt hela byn.
Blog image
En svalkande icekaffe drink i hettan som slår emot oss.
Blog image


Alagoa -- OlhaoSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, March 17, 2019 10:02:00

Fredag 15/3 säger vi på återseende till alla svenskar som står här hela vintern. Drar vidare mot Olhao, stannar vid en Inter Marche och tvättar lite kläder innan vi kör ner till strandpromenaden och parkerar. Grusplanen är fylld med franska husbilar!
På lördagen blir det marknadsbesök direkt efter frukost.
Blog imageBlog imageTittar in i saluhallen som är fylld med kött och havets läckerheter.
Blog imageBlog imageBlog imagePå eftermiddagen ringer våra kära grannar hemifrån och frågar om det passar att de tar bussen från Faro till oss för en gemensam middag, de är på ett treveckors besök här i Portugal. Underbart god fisk med alla tillbehör beställer Lisa lätt eftersom hon talar landets språk.
Blog imageTiden rinner snabbt iväg och det blir dags för oss att säga HEJ och TACK och önska fortsatt trevliga dagar i detta underbara klimat.
Blog image

El Rocio -- AlagoaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, March 13, 2019 15:54:07

Lämnar ett fint blommande Spanien och kör in i Portugal.
Blog image
Första stoppet blir Alagoa någon mil från gränsen.
Blog image
Blog imageHär står många svenska bilar som vi träffat tidigare år.
Häng med oss i våra fotspår och se vad som händer!
Blog imageBlog imageApelsiner levereras direkt till husbilen om man önskar..

Algodonales -- El RocioSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Tue, March 12, 2019 16:39:24

Planerna går som planerat och vi rullar mot Sevilla och tar sedan av mot El Rocio. En tisdag i mitten av mars är det väldigt lugnt i "sandstaden" och mycket är stängt. Det blir i alla fall lite lunch och promenad längs sandgatorna.
Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image
Pilgrimsorten El Rocío är en av Spaniens största pilgrimsort. På pingstdagen varje år vallfärdar närmare en miljon människor hit för att besöka madonnan i kyrkan Ermita del Rocío. Många gör det i hästdragna och täckta vagnar som får de sandiga vägarna kring El Rocío att likna mastodontscener ur en vilda västern-film.
La Cala de Mijas -- Algodonales Sydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, March 11, 2019 21:23:00

Idag måndag 11/3 lämnar vi kusten för att ta oss upp mot Ronda och vidare västerut. Kollar läget i Ronda men bestämmer oss för att köra till Algodonales, en ställplats med vatten, el och tömning helt kostnadsfritt.
Blog imageBlog imageBlog image
Här står vi omgivna av paraglidefantaster som svingar sig ut över vidderna.
Blog image I morgon har vi planer på att besöka El Rocio, även kallad Sandstaden.SvenskträffSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, March 11, 2019 21:13:20

Söndagen 10 mars är ytterligare en trevlig dag i glada vänners sällskap, Pia, Bosse, Lisbeth och Nils här anlänt till sin lägenhet och vi tillbringar dagen tillsammans med dem på stranden i La Cala de Mijas, äter gott och har det mysigt tillsammans.

Riviera SolSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, March 11, 2019 21:03:57

Nu är det lördag och vi tar även denna dag en tur på marknaden, inga fynd gjordes. Klockan 15.30 kommer Mats med sin "limousin" och hämtar oss för en grillafton i deras trädgård.
Blog imageMycket välsmakande meny med både havetsläckerhet och en välgrillad köttbit, därtill goda viner av varierande färg och sort. Middagen avslutades med en hemlagad fastlagsbulle, med äkta mandelmassa från Svedala! TACK FÖR EN KANONKVÄLL!


San Pedro --La Cala de MijasSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Fri, March 08, 2019 13:47:09

I tisdags 5/3 kom vi till La Cala de Mijas, marknadsbesök på onsdagsdagen med några klädfynd och i morgon lördag ska vi träffa Siv och Mats för grillning i deras trädgård. Innan vi drar vidare mot Portugal ska vi också träffa Pia, Bosse, Lisbeth och Nils, ska bli trevligt!

Estepona -- San PedroSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, March 03, 2019 14:54:57

Fredag 1 mars vänder vi mot San Pedro för att åter stå på Playa Linda Vista i väntan på att Pia och Bosse ska komma. De anländer lördag 9 mars så vi hinner även stå ett par dagar i La Cala de Mijas och gå på onsdagsmarknaden i hopp om att hitta lite fräscha kläder inför sommaren.

Bilder från vardagslivet i San Pedro.
Blog imageStrandpromenaden som leder till Puerto Banus.
Blog imageUtsikt från bilen, här har vi verkligen strandtomt som vi delar med byns fiskare.Blog imageSöndagsmiddag på restaurang Macaao Beach, hela restaurangen var bokad av vad vi tyckte stamgäster men vi lyckades få ett bord. Det kostar att ligga på topp men gott var det och en underhållande musik.
Blog image
Blog imageKvar i EsteponaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Fri, March 01, 2019 09:23:44

Andalusiens dag 28 februari var ganska lugn i hamnen där vi höll till. Mycket folk som strosade omkring och späkte sig med diverse spanska godsaker.
Blog imageBlog imageLite flamencomusik, goda tapas och ett härligt folkvimmel.
Blog imageBlog imageBlog image

EsteponaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, February 27, 2019 09:51:36

Ligger kvar i Estepona för att idag onsdag (27/2) gå på marknaden som inte är långt från hamnen.

I morgon är det Andalusiens dag vilket vi tänkt vara med och fira här i stan, vad som händer här blir en överraskning som vi får återkomma till.

Grunden till att man firar den här dagen är folkomröstningen som gjordes den 28/2 1980 där folket röstade för lagen som gjorde Andalusien till en autonom region i Spanien.

EsteponaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Tue, February 26, 2019 09:42:50

Står parkerade i hamnområdet i Estepona och hoppas att polisen håller sig borta den här gången. Mimosan (eller akacia som är dess rätta namn) är i full blomning och lyser med sina gula bollar, dock ingen doft.
Blog imageBlog image

Fuengirola --El RengoSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, February 25, 2019 09:46:51

Efter en dryg vecka på ställplatsen som döpts till hästgården av några svenskar är det nu dags att rulla vidare.Blog imageMålet för dagen är mot Estepona men innan dess måste kylen fyllas på.

Torremolinos -- FuengirolaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Tue, February 19, 2019 09:35:15

Efter tre blåsiga dagar lämnar vi Torremolinos som var en fattig fiskeby innan turismen hittade hit i början på 60- talet.
Blog image
Vi åker endast 2 mil för att testa den omtalade "hästgården" el Rengo som ligger i Fuengirola och som väldigt många svenska husbilar letar sig fram till. Här stannar vi ett tag innan det blir La Cala de Mijas.
Blog imageSierra Nevada -- TorremolinosSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Fri, February 15, 2019 10:46:40

Torsdag 14 februari alltså Alla hjärtans dag❤️ packas alla grejor in på sin plats igen för nedfart till kusten.Blog imageKanonväder i 2 dagar och bra snötillgång får räcka för den här gången. På återseende nästa år!
Blog image


La Cala del Moral -- Sierra NevadaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, February 11, 2019 16:29:11

Janne har nu förberett allt inför stundande skidåkning.
Blog image
Blog imagePistmaskinen och snökanonerna gör allt för att Janne med sitt "guldkort" ska få ut max av sin tid i backarna. Tack för det!
Blog imageEfter inhandling på Lidl i Granada tar vi de sista 3 milen upp till Penones parkering, pris 10€/dag.
Njuter av utsikten med underbara vyer dagens bilder är tagna klockan 18.30
Blog imageBlog image
Värt att veta;
Sierra Nevada ( den snöklädda bergskedjan) är en bergskedja i Andalusien i södra Spanien med 20 toppar på över 3000 meter. Den högsta är Mulhacen med sina 3482 meter är det Iberiska halvöns högsta berg. På Sierra Nevada finns Europas sydligaste skidort, som också går under namnet Sierra Nevada. Den ligger vid bergskedjans näst högsta topp Pico del Veleta, som har en höjd av 3398 meter. Höjden över havet gör att det är mycket snösäkert under vintersäsongen, som normal varar från december till första maj.Area Malaga BeachSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, February 11, 2019 16:27:15

Efter en vecka känner vi oss nöjda med den här platsen. Haft kanonväder hela veckan och mest slappat och kurerat höft, fot och Jannes förkylning. Några restaurangbesök har det blivit som smakat bra. Nu har vi fyllt upp med gas och vatten för att klara några dagar i Sierra Nevada.
Blog imageBlog imageTIPS: Här kan man köpa spanska gasflaskor utan att lämna någon tom, även fylla och tömma till en hyfsad peng.Torrox Costa -- La Cala de MoralSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, February 06, 2019 10:03:49

Tisdag 5/2 lämnar vi vår plats vid el Faro.Blog image

Säger hejdå till Siv & Leif och Annika & Janne och rattar mot Malaga Playa ställplats eftersom man inte längre får stå i Rincon. Lyckas få en av de sista platserna dock utan el men det går utmärkt att bara använda gas.

I dag onsdag tar vi en cykeltur in till Rincon på deras marknad, kanske träffar vi våra vänner Lasse och Vicente där.8 dagar i Torrox CostaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, February 06, 2019 09:55:34

Härliga dagar med marknadsbesök och goda tyska korvar längs strandpromenaden. Fick återuppleva de blåklädda sångarna efter 6 år, lät bättre första gången vi hörde dem.
Blog imageBlog image

Playa Granada -- Torrox CostaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, January 28, 2019 10:32:20

Idag måndag 28/1 rullar vi lite västerut. Kör första till Nerja för att kolla platsen Janne hittat på Park 4 Night men tar beslutet att köra vidare då vinden är rätt kraftig. Nästa stopp blir i Torrox Costa. Sist vi var här fanns ingen plats men idag hade vi tur att hitta ett litet kryp in bredvid Majoren och Moffas båda från Sverige. Här stannar vi ett tag då Janne ska bota sin förkylning.
Blog imageBlog image

En vecka på Playa GranadaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, January 28, 2019 10:22:42

En kanonbra plats att stå på helt avgiftsfritt. Vädret kan vi inta klaga på sol varje dag men vinden har "brallat" i flera dagar. Polisen kommer dagligen men har under veckan inte kört bort någon vad vi kunna se. Enda nackdelen är att man får köra iväg för att handla så det är bra om man fyllt upp kylen innan man parkerar.
Här varierar utseeende och ålder på forden som är bebodda av yngre barnfamiljer och äldre personer.
Blog imageBlog imageDuschen kan användas på många sätt, gäller bara att vara uppfinningsrik!

Vi har besökt strandbaren både dagtid och kvällstid, antal besökare skiljer sig markant när kvällen och solnedgången närmar sig.Blog imageBlog imageBlog image
Blog imageBlog imageLjudnivån är hög, föräldrar umgås och har trevlig, glasen klirrar och vi sover gott med napp i munnen.Playa Granada dag 2Sydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Tue, January 22, 2019 10:17:26

Solsken och avtagande vind längs stranden med ett stopp för hungriga magar och torra strupar på en liten strandbar.
Blog image
Blog imageBlog image

Playa GranadaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, January 21, 2019 10:27:11

En trevlig söndag tillsammans med våra finska vänner och deras nya hund Knutte.
Blog imageHär stannar vi några dagar inna våra vägar går åt skilda håll. Vi planerar ju för skidutflykt till Sierra Nevada och det är det inte många som tillbringar vintern här i södra Spanien som är intresserade av.

Calahonda -- Playa Granada (Motril)Sydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, January 21, 2019 10:15:23

Efter en natt med regn och ungdomar som haft roligt utanför husbilen fram till klockan 2 bestämmer vi oss för att köra den långa vägen ( knappa 2 mil) mot Playa Granada för en träff med Eva och Hasse från Finland.

Lite underhållning har vi blivit bjudna på under de 4 dagar vi vistats här i den lilla fiskehamnen. Dykarna kommer varje dag, de trogna fiskarna som aldrig ger upp och till sist på söndag morgon gör sig löparna redo för att springa mellan Calahonda och Carchuna en sträcka på 10 km. Vi hinner ut ur byn innan många gator stängs av för målgången som är i Calahonda.
Blog image
Blog imageBlog imageBlog imageHärliga gubbar från lördagsmarknaden i byn. Tack för den här gången och på återseende!


Roquetas de Mar - mot MotrilSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, January 16, 2019 17:03:38

Efter att vi passerat Almeria kände vi doften av goda tapas från restaurang Oasi längst ut i Roquetas de Mar. Till vår förvåning stod där väldigt få husbilar, kan kanske bero på alla förbudsskyltar som är uppsatta. Men polisen verkar inte bry sig om att det, trots skyltarna står bilar lite varstans. Träffade Jan och Annika från Falkenberg som de senaste åren stått parkerade i detta område.
Två nätter räckte för oss den här gången och vi körde till den plats vi besökt under alla de år vi varit med husbilen i Spanien ett par mil från Motril. Nu mer finns den även utlagd på Park4Night men besökarna är inte många vilket gläder oss.
Blog image
Blog image


Omgivningarna i VillaricosSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, January 14, 2019 10:00:15

Rundtur i Villaricos efter söndagsmarknaden.
Blog image Blog imageBlog imageHär får man köa ett bra tag för att köpa nygrillad kyckling, €9 men då är den stor och välsmakande.
Blog imageI dag måndag 14/1 lämnar vi Villaricos för den här gången och kör mot Almeria.

VillaricosSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sat, January 12, 2019 10:05:22

Det blev bara två nätter på Klippan den här gången. Efter det blev det en snabbtur till Murcia och Ikea igen. Hål på det ena duntäcket gör att vi måste investera i nya, men efter tio års användande kan man inte klaga.

Väljer därefter att köra till Villaricos, en av våra favoriter med sitt lilla torg och en liten söndagsmarknad. Temperaturen dagtid är ok. men nätterna och mornarna kalla.
Tapaslunch dag två på torget som invaderas av engelsmän som övervintrar här eller i någon av grannbyarna. Vi njuter av en värmande sol i lä på torget.


Blog image
Blog image
Blog imageStannar till efter helgen när marknaden är över.


San Fulgencio -- Citronmarknaden -- La SiestaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, January 07, 2019 09:50:33

Tre nätter på Camper Park där vi fått tvätta samt ett besök på lördagsmarknaden. Priset höjt till €8 men det är det värt när man kan tvätta och torka tvätten utomhus.

Söndag morgon bär det av till Citronmarknaden i Los Montesinos. Äter en god frukost innan vi vandrar runt bland stånden. Lite folk tycker vi, men möter i alla fall ett känt ansikte från Helsingborg, Lilleman från Råå hamn.
Inköpen idag blir bara lite grönsaker och frukt.

Ett telefonsamtal från Claes gör att vi bestämmer oss för att köra till La Siesta. Parkerar på gatan utanför deras nyrenoverade hus och sitter sedan i solen och njuter och har det trevligt. Beställer bord på den Lille Svensken och avnjuter en god middag.
Blog imageBlog imageBlog image
Mot middagsbordet!

Ceuti --- San FulgencioSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Thu, January 03, 2019 16:25:41

Vi tackar den husbilsvänliga staden för den här gången, och kommer med säkerhet tillbaka någon gång framöver.
En sammanfattning av de fem dagarna vi tillbringat här.
På nyårsafton tar vi en promenad in till grannbyn Lorqui där det är en liten marknad.
Blog image
Blog imageIntar även en liten lunch innan vi går tillbaka till vår ställplats för att förbereda kvällens middag, grannbilen Leif är också inbjuden att fira årets sista kväll tillsammans med oss.

Matbutiken som ligger i anslutning till ställplatsen vill visa sin tacksamhet att vi handlar där genom att komma med en kasse med Cider, chokladkartong och en burk konserverade päron. Mycket trevligt och uppskattat av alla.
Blog image
Säger hej då till Leif och på återseende.
Blog imageRullar sedan vidare de knappa 8 milen till San Fulgencio för att tvätta och gå på lördagsmarknaden.Gott Nytt År CeutiSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Tue, January 01, 2019 14:55:43

Blog image

Murcia -- CeutiSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sat, December 29, 2018 14:33:25

Blog imageEn kort tur idag endast 1,5 mil till en kostnadsfri plats i Ceuti. 4 svenska bilar varav en vi känner sedan tidigare, Leif från Göteborg står bakom oss i sin Frankia.
Rondellen in till stan påminner oss om Benalmadena.
Blog image

MurciaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Fri, December 28, 2018 18:17:17

Från de högt slingrande vägarna mellan Benitaxell och Calpe tar vi oss vidare längs autovia A7 till Murcia och Ikeas ställplats. Middag på Ikea, deras goda cordillo kan man bara inte missa.
Blog imageBlog imageNu blir det att ställa sig vid spisen ett par dagar framöver och laga husmanskost.BenitaxellSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Fri, December 28, 2018 18:12:53

Snabbvisit från Javea till Benitaxell för att se hur Susanne och Ulf Karlsson har det i sitt hus. Ingen brist på utrymme och utsikt, helt underbart!
Blog imageBlog image

La Volta --- JaveaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Thu, December 27, 2018 15:09:21

En vecka har gått sedan incheckning på La Volta och det är dags att förflytta sig söderut. Morgonen inleddes med mulet väder men i höjd med Valencia tittade solen fram och strålarna värmde gott. smiley
Det blev Javea som fick den stora äran att få ett besök av oss även i år.


Blog image
Det blev ett besök på China restaurangen, jag åt biff hot plate och Janne kör sin anka med apelsinsås. Trerätters meny inklusive vin till priset €20, inget man klagar på.Julafton på La VoltaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, December 24, 2018 18:10:10

Ägarna besöker alla på campingen och önskar GOD JUL med en kaka och en flaska vin.
Blog image
Blog imageBlog image

God JulSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, December 23, 2018 17:21:55

Blog image

La VoltaSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Fri, December 21, 2018 09:20:17

Efter två övernattningar en strax utanför Figueres och nummer två i Asco (mycket bra gratisplats med allt man behöver) når vi vårt planerade mål. Solen lyser och temperaturen ligger runt 20 grader dagtid, men nattetid kryper den ner till cirka 6-8 grader. Återkommer med fler händelser framöver.

Sista etappen i FrankrikeSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Mon, December 17, 2018 08:28:46

Bra väder med lite värmande sol gör att vi väljer Frankrikes omtalade rondellvägar. Första milen är ganska trafikerad eftersom alla ska till sina jobb, fram emot 10-tiden lättar det och vi behöver inte trängas på N7:an. Nattparkering den här gången blir Remoulins efter cirka 24 mil. En ok plats för en natt, endast parkering ingen service.
Blog image
De sista 12 milen till Spanska gränsen väljer vi betalväg kostnad €25. Klockan 14.00 når vi första målet i Spanien. Stannar i en liten by utanför Figueres, gratis med all service.

Nu ska vi bara ta det lugnt och sakta glida ner mot Peniscola och ställplatsen La Volta där vi tänkt fira Jul och Nyår


Mot LyonSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sun, December 16, 2018 09:37:30

Vaknar till vita vidder! Beslutet att ta betalväg blir lätt. Blog imageKör dryga 40 mil varav 36mil blir på betalväg kostnad € 49. Nattsömn får vi i en by lite utanför Lyon, Vienne heter den.


LuxemburgSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sat, December 15, 2018 16:32:15

Dagens sträcka blev cirka 40 mil efter en del vägomläggningar. Men vi är vana med lite guidade turer. Tankade 80 liter för 1.08€/l. Gratis ställplats med el hittade vi i Dudelande, nära Franska gränsen.
Blog imageEmsdettenSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sat, December 15, 2018 16:26:23

Efter en dagstur på 46 mil svänger vi av mot Greven men parkerar i Emsdetten. Bra övernattingsplats nära till centrum och affärer.

Julmarknad RostockSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Sat, December 15, 2018 16:19:59

Lite mulet och duggregn gör att vi sitter i bilen fram till lunch, därefter besöker vi marknaden.
Blog image
Blog image
Gågatan är fylld med stånd av alla de slag såsom mat, dryck och lite krims krams. Inget som lockar mer än varm god gluwine. Blog imageEfter någon timmes promenerande kan även en bratwurst slinka ner.
Blog image

Mot RostockSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Wed, December 12, 2018 16:50:51

Lämnar Trelleborg kl. 15.00 som planerat med fartyget Nils Dacke. En lugn överfart i stilla väder. Vi delar en dagens rätt bestående av tre rätter, 16.50 €? Janne får huvudrätten snitzel med pommes och jag tar sallad och soppa. Efter någon timme åker våra sällskapsspel fram och helt plötsligt har 6 timmar susat förbi. Nattsömnen tar vi utanför Border Shop.Blog image

Trelleborg-RostockSydeuropa vintern 2019

Posted by Renée & Janne Thu, November 29, 2018 14:11:18

Blog imageVår plan är att stanna i Rostock ett par dagar för att besöka julmarknaden längs med hela gågatan, innan turen går vidare söderut.
Blog image

Redo för hemfärdKroatien med hyrbil sept. 2018

Posted by Renée & Janne Mon, September 10, 2018 10:28:48

Väskorna packade, rummet betalt nu återstår bara att tanka och lämna hyrbilen vid flygplatsen.
incheckning till Air Serbia får ske på flygplatsen då man inte kan boka online från Split.
Blog imageBeräknar att landa i Köpenhamn 20.15.


DalmatienKroatien med hyrbil sept. 2018

Posted by Renée & Janne Fri, September 07, 2018 19:27:27

Ytterligare en tur runt med hyrbilen. Idag blev det mot Sibenik och Zadar.
Blog imageLängs med vägen hittade vi ett ställe för vinprovning! Inköpen blev inte stora men ett gott vitt vin som vi ska avnjuta på balkongen.
Blog image
Blog imageLunch efter vägen där det pågår grillning av spädgris.
Blog image

SlappardagKroatien med hyrbil sept. 2018

Posted by Renée & Janne Fri, September 07, 2018 08:13:43

Vilodag för oss fyra på stranden där vi bor.Blog imageBlog imageBlog image

Nationalparken KrkaKroatien med hyrbil sept. 2018

Posted by Renée & Janne Thu, September 06, 2018 18:07:05

Hoppar in i hyrbilen efter frukost och vår eminente chaufför Bosse tar oss hela vägen till Krka.
Löser inträde 110 kuna/pers. Njuter av vacker natur och fina vattenfall när vi till fots promenerar runt på de fina stråken.
Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image
Tar en annan väg tillbaka och gör ett stopp i byn Muc för en kort fikapaus.
Blog image Kör därefter till Omis för att leta upp Ylva och Claes hus, efter lite felkörning lyckas vi ta oss upp för den branta backen som vi hört talas om.Blog imageBlickar ut över Brac och bestämmer oss därefter för att inta vår middag i Omis. Blir serverade en utsökt middag till ett humant pris.
Efter en dagstur på 12 timmar somnar vi gott.

TrogirKroatien med hyrbil sept. 2018

Posted by Renée & Janne Tue, September 04, 2018 18:22:23


Trogirs stadskärna som är skyddad av Unesco ligger på en ö belägen mellan fastlandet och den större ön Ciovo. De moderna delarna breder ut sig både norr och söder om den kulturminnesskyddade stadskärnan som via vägbroar är förbunden med fastlandet.
Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageMätta och belåtna med dagen återvänder vi "hem" till vårt mysiga lilla hygge och njuter av livet på balkongen.

Seget VranjicaKroatien med hyrbil sept. 2018

Posted by Renée & Janne Tue, September 04, 2018 12:26:26

Nu har vi åter blivit landkrabbor och installerat oss i en 2-rumslägenhet med kök strax utanför
Trogir.
Blog imagePratstund med ägarna av huset där vi bor innan det är dags för middag.

Har hyrt en liten Fiesta som ska ta oss runt längs kusten och upp i bergen. Idag tisdag blir det en tur in till Trogir då vädret är lite osäkert. Solen skiner men åsk och regnmoln hänger i luften.
Blog imageHärlig utsikt från vår balkong.Hvar - MilnaKroatiens övärld aug.-sept. 20

Posted by Renée & Janne Mon, September 03, 2018 08:08:54

Söndag förmiddag är det dags att gå tillbaka till hemmahamnen för Cordelia. Fyller upp tanken och lägger till på plats 18. Blog image
Blog image
Middag äter vi tillsammans med ägaren av båten, Mats och Katarina. Lisbeth och Nils har också kommit för några dagars segling, tillsammans med Mats och Katarina i deras nya båt.
Blog imageBlog image


Vis - HvarKroatiens övärld aug.-sept. 20

Posted by Renée & Janne Sun, September 02, 2018 11:01:26

Starigrad heter byn som vi lägger till i. Många fler charmiga gränder än på Vis. Hittar en mysig restaurang att äta på, det blir scampi och musslor med en god tomatsås. Väldigt kladdigt eftersom skalet satt kvar, men gott.
Blog image
Idag söndag går turen tillbaka till Milna, då det är risk för regn och åska.

Till fots i VisKroatiens övärld aug.-sept. 20

Posted by Renée & Janne Sun, September 02, 2018 10:47:52

Blog imageMysig gammal liten by, som upptäcktes några hundra år före Kristus.

Blog image
Blog image
Blog image

Scredo-VisKroatiens övärld aug.-sept. 20

Posted by Renée & Janne Fri, August 31, 2018 10:43:35

Vi lämnar getingsvärmarna och styr mot Vis.
Blog imageUnder resans gång krävs lite nedkylning!
Blog image
Vis är den ö som ligger längst ut av de öar vi tänkt besöka. Har turen och får den sista platsen längs strandpromenaden som kryllar av båtfolk och säker andra turister som tagit färjan ut för dagen.
Bakom huvudgatan ligger små smala gränder som är värt ett besök för att hitta skugga och svalkande dryck.
Blog imageBlog image

ScedroKroatiens övärld aug.-sept. 20

Posted by Renée & Janne Fri, August 31, 2018 10:29:17

Seglingens första dag går mellan Brac och Scedro en tur på cirka 4h. Vinden lyser med sin frånvaro så det blir maskingång.
Blog imageViken är full av båtar som ankrat, Janne kastar också i draggen och därefter åker badkläder på. Kristallklart vatten med en härlig temperatur.
Blog imageRestaurangbesök på kvällen.
Blog image

SeglingKroatiens övärld aug.-sept. 20

Posted by Renée & Janne Fri, August 31, 2018 10:14:49

Landar i Split med SAS enligt tidtabell. Tar en taxi till hamnen för vidare färd ut till Brac, kostnad 300 Kuna.
Blog imageEfter en båttur på 50 min. når vi ön där båten Cordelia ligger. Blir hämtade av ägaren och får göra lite inköp på Lidl innan vi mönstrar på. Ligger kvar i Milna och det blir krogbesök på kvällen.Hemkomna 7 majSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Mon, May 21, 2018 17:37:51

Latmasken i mig har gjort att uppdateringen av vår vinterresa inte blivit av förrän efter 2 veckor i hemmet.

Så här avslutade vi övervintringen 2018.
Tre nätter i Rostock, två i hamnen i centrala Rostock och en i Krummendorf inte långt från färjeläget.

Blog imageFishbrötchen i hamnen.
Blog imageBlog imageHittar en mysig restaurang på en charmig innergård mitt i centrala stan. Jättegod mat fick vi också.
Blog image
Krummendorf blir avslutningsplatsen för oss innan vi tar färjan Rostock - Trelleborg måndag morgon den 7 maj kl. 7.30


Mot RostockSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Fri, May 04, 2018 09:08:37

Efter en god nattsömn kommer vi snabbt in i det häftiga tempo som Autobahn har. Långtradarna är oräkneliga till antal, strax innan Hanover tar vi av och väljer lite mindre vägar och ett lugnare tempo. Det blir ett par mil längre pga. vägarbete men det är inget ovanligt här i Tyskland.
Stannar i Uelzen utmed kanalen där vi passerade på vår Kanalfärd 2004.
Turen är med oss och vi får delta på grillbuffén som servas med anledning av att klubbmedlemmarna klarat sitt förarintyg både den praktiska delen och teorin.
En trevlig afton!
Blog image
MoselSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Thu, May 03, 2018 15:17:35

Den här gången blir det endast en natts övernattning. Provar vita viner på olika ställen, dock bekanta för oss sedan ett par år tillbaka. Resultatet blir 6 flaskorsom stuvas ner i golvet väl inslagna i kartonger.
Blog image
Tisdag morgon drar vi ut på de större vägarna igen och framåt kvällningen hittar vi en plats utmed floden Weser. En bra gratisplats inte långt från Autobahn, byn heter Vlotho.MoseldalenSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Tue, May 01, 2018 09:16:51

Ändrade planer igen. Regnet ville inte ge med sig så vi tog bilen istället för cyklarna till Trittenheim.
Blog imageTvå övernattningar och 4 flaskor vin blev det innan vi lämnade Trittenheim för nästa by som troligtvis blir Rail.

MoseldalenSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Sun, April 29, 2018 10:15:22

Ingen övernattning i Luxemburg, hittade ingen bra plats att stå på. Ställde in Gps:en på första bästa ställplats längs Mosel och började sökandet efter en plats att övernatta på. Eftersom det är långhelg visade det sig att många platser var välbesökta. Till slut valde vi en liten by Ensch ett par km från Trittenheim. Just nu strilar regnet ner men vid lunchtid ska det bli bättre, då tar vi fram cyklarna och tar en runda på våra tvåhjulingar.Genom FrankrikeSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Mon, April 23, 2018 09:26:31


Första övernattningen i Frankrike blir Cers strax utanför Beziers. Ligger utmed kanal du Medi där båttrafiken inte riktigt kommit igång, men krogen är öppen och vi inleder vistelsen i Frankrike med goda vitlökssniglar och en underbar sallad med camembertost. Dagsunderhållninen för dagen får vi av en barnfamilj som fiskar och lyckas fånga ett antal ålar. Kvällens underhållning blir Mästarnas Mästare som säkert får en rafflande final på söndag.
Blog imageBlog imageNatt nummer två stannar vi i en liten by Vallabregues söder om Avignon. Bra gratisplats med all service utmed floden??

Tredje natten blir i Serriers där Janne provsmakar en Pastis.
Blog image
Blog image
Fjärde stoppet ligger i Jean de Losne ett av kanalsystemens största hamn för uppläggning av fritidsbåtar över vinterperioden.

Stopp nummer fem blir Chatel sur Moselle vid kanal Est. Platsen där Eva och Uffe mönstrade på för en vecka när vi gick med båt till Medelhavet 2003.

Sista stoppet i Frankrike blir Pont Á Mousson.
Blog image
I dag lördag kör vi in i Luxemburg för tankning och en övernattning som är planerad att bli i Grevenmacher.Sista nätterna i SpanienSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Mon, April 23, 2018 09:10:22

En mycket lugn plats att stanna en natt på. Allt ser välskött och prydligt ut.
Blog imageVi kör vidare till La Jonquera gränsen mellan Spanien och Frankrike för att köpa Terakottakrukor till trädgården där hemma. Övernattar på samma plats som vi brukar. Klockan 11.00 kör vi in i Frankrike och väljer A9:an mot Seté.Vart är vi på väg?Sydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Fri, April 20, 2018 09:21:17

Lämnar Morella efter frukost och kör N232 mot Alcaniz sedan blir det N211 mot Mequinenza utmed Spaniens längsta flod Ebro, en plats från Park4night. Säkert jättebra för sportfiskarna men vi väljer att köra vidare. Det blir mot Aitona där vi ser en öppen bykrog och bestämmer oss för en Meny de Dia. Mätta och belåtna går färden vidare till Torres de Segre där vi stannar över natten.
Promenerar lite i byn men det mesta är stängt.

Provinsen Llieda är ett stort och viktigt område för fruktodling av äpple,päron och persika. Vintrarna är för kalla för att apelsin ska trivas.
Härligt att uppleva den grönska och frodighet dessa trakter har att erbjuda jämfört med kustens karja och torra stäpplandskap.

Blog imageBlog image
MorellaSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Wed, April 18, 2018 20:01:01

Två nätter i Benicarló utanför ställplatsen för 7 husbilar. Inga lediga platser under vår tid.
Drar vidare upp till Morella som vi läst och hört ska vara en charmig by byggd på en bergskam 900 möh. Blog image
Passerar ett pass på 1080 m innan vi når vårt mål. Som många andra platser likt denna blir det lite för mycket turistinspirerat, men ändå trevligt att varit här. Ställplatsen som ligger ca: 1400 m från själva byn är bra med allt vad man behöver.
Blog imageBlog image

Castellon Sydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Mon, April 16, 2018 10:05:57

Ställplatsen vid hamnen i Castellon har allt dvs. vatten, tömning och toalett. Stannade den tilllåtna tiden 48 h, vakten här går runt och prickar av husbilarna så att ingen stannar för länge.

På söndag fm. flyttade vi oss hela 2 km till nästa gratisplats i Castellon belägen vid flygfältet. Ingen begränsning av tid ej heller någon service, men en mycket bra plats att stå på direkt vid stranden.
Blog imageBlog imageBlog imageNära Valencia Sydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Sat, April 14, 2018 09:55:31

Har nu kommit till en plats vi besökt tidigare lite söder om Valencia.
Blog image
Stannar endast en natt i Saler för att sedan ta en koll på ställplatsen i Castellón, en av de 50 provinserna i Spanien.
Kustremsan där brukar i folkmun kallas Costa del Azahar som betyder Apelsinblomningskusten.


Xábia/JaveaSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Tue, April 10, 2018 10:22:40

Nu har vi påbörjat hemfärden om än väldigt långsamt. Våra tankar är att vara hemma första veckan i maj. Ligger nu i Xábia och himlen är molnfri åtminstonde fram till eftermiddagen. Stannar troligtvis två nätter innan vi drar vidare norrut.
Blog image


Torrevieja igen!Sydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Sun, April 08, 2018 17:14:10

Tillbaka på en av klipporna vi kallar den nummer 2. Står bara en natt då vi bestämt att gå ut och äta med Helen och Berne som gör en snabbvisit på några dagar i sitt hus. Blog imageTar även en tur till La Zenia shoppingcentrum, Janne hittar ett par shorts för 8€ och jag får nya microdukar att torka bort allt damm. Men det bästa med eftermiddagens utflykt var besöket på restaurang My Tapas.
Blog image
Blog imageVy över "Klippan 2"
ÄÄÄntligen!Sydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Fri, April 06, 2018 11:38:59

Till slut kom sommarvärmen så vi kunde beställa svalkande dryck på strandkrogen Gallego Playa. La Pinet är en favorit så det blir ytterligare en natt här innan vi drar vidare.
Blog imageBlog image

Playa PinetSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Wed, April 04, 2018 09:53:14

Nu är påskhelgen över och lugnet har lägrat sig efter spanjorernas ihållande firande av påsken. Själva har vi haft en lugn helg som började i Torrevieja efter några nätter i Archena. Träffade en del av spanienfararna. Kenneth var nere på en snabbvisit men en god lunch hann vi med tillsammans på en mysig krog i Los Montesinos.
Blog image
Det blev några dagars pendling mellan Torrevieja och San Fulgencio för tvätt och marknadsbesök.
Nu är vi tillbaka vid stranden i La Pinet och hade tänkt att leva lite strandliv då sol och värme har anlänt till östkusten.
Blog imageTorreviejaSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Fri, March 30, 2018 09:51:25

Glad Påsk önskar vi alla som tittar in i vårt vinteride!
Blog image


Letar en plats i lä!Sydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Sun, March 25, 2018 10:44:33

Blåsten vill inte avta och att hitta en plats i lä är inte lätt. Kör A-7:an mot Murcia och svänger av vid Ikeas avfart där mängder av husbilar söker lä. Efter en övernattning och lite inköp kör vi A-30 till Archena en tur på drygt 2 mil. Här kan man besöka Balneario De Archena ett omtalat och välbesökt Termalbad eller ta en långpromenad längs floden Segura.
Lite utanför centrum finns en ställplats med vatten och tömning helt gratis.
Blog imageVacker solnedgång väl värd att minnas.

Lördagspromenad längs floden och väl inne i de centrala delarna stöter vi på en stor matmarknad med en härlig saluhall att strosa runt i.
Blog imageBlog image

La AzohiaSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Sat, March 24, 2018 09:45:48

Självklart besöker vi åter den här platsen. En favorit sedan 2010, nu har också skylten med parkeringsförbud för husbilar tagits ned och hela slänten är därmed en upplåten plats för fricampare. Det blir 3 nätter den här gången.
Blog image

Vidare färd österutSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Mon, March 19, 2018 10:02:54

Lämnar Villaricos efter söndagsmarknaden och kör till Playa Carolina. Det blir endast en övernattning på den här platsen då vädret inte vill vara på vår sida och vattentanken börjar sina.
Blog image

SöndagsmarknadSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Mon, March 19, 2018 09:58:03

Trevlig marknad med mängder av frukt och och grönt. När det gäller klädstånden är det inte mycket att tråna efter enligt min smak.
Blog imageBlog imageBlog imageHärligt nygrillade kycklingar som sprider en ljuvlig doft.
Blog imageBlog imageDessa gubbar ska intas med macarpone till kvällens avsnitt av Mästarnas Mästare.

Här är vi nuSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Sat, March 17, 2018 09:37:16

Roquetas de Mar bjöd mest på blåst. Natten mellan onsdag och torsdag blev sömnlös då minnet av de bortblåsta takluckorna väcktes till liv.
Gjorde inköp av apelsiner och klementiner på torsdagsmarknaden sedan körde vi till Villaricos.
Stannar här till måndag förmiddag.
Blog image
Blog image Villaricos är en genuin charmig spansk fiskeby, 30 km västerut från Aguilas.
Blog imageVem styr vädret?Sydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Tue, March 13, 2018 14:49:12

Åter tillbaka i Roquetas de Mar men nu ligger vi vid marknadsplatsen. Hade tänkt stanna till marknaden på torsdag med det dåliga vädret gör oss tveksamma till det. Finns inte många alternativ då så gott som hela Spanien tycks ha dåligt väder, regn till och från samt kraftig blåst.
Blog image
En märklig syn! Traktor med hästsläp, registreringsskylt från Belgien. Har man gott om tid kan man ta sig fram på detta viset. Dieselåtgång 10 liter/h och hastighet 40 km/h.
Blog imageBlog imageJanne får en givande pratstund med den belgiske traktorägaren. Han har varit ute sedan i september och kört via Belgien-Frankrike-Spanien-Portugal och nu på väg hem till Belgien igen.

Nya upplevelserSydeuropa vintern 2018

Posted by Renée & Janne Mon, March 12, 2018 10:00:02

Åter dags att hitta "hem" till den plats vi besökt under alla övervintringar och haft för oss själva. Så är det tyvärr inte längre då platsen nu finns med i park4night. Stod helt själva i två nätter sedan kom det 3 bilar som övernattade.
Blog image Träffade ett gäng från USA som sålt sina ägodelar och lämnat hemlandet för att på cykel ta sig runt i Europa. Spanien och Portugal var deras mål nu under vinterperioden, för att försörja sig satt de på gatorna och spelade och sjöng. När kvällen närmade sig slog de upp sitt tält för några timmars sömn.
Blog imageEn kväll när regnet kom sökte de skydd på altanen utanför vår bil. Vi hade pratat med dem tidigare under dagen och tyckte bara att det var trevligt att få veta lite mer om dem och deras sätt att leva.
Janne plockade fram grillen och vi kunde bjuda dem på lite lagad mat, vilket de inte ätit på länge. Skålarna var helt renskrapade och ögonen lyste som gatlyktor när de blev serverade en god kopp kaffe.
Blog image
Blog imageSom tack för maten lagade en av killarna Jannes toffel som släppt i sömmen.
Blog imageSmycken gjorda av diverse fynd från stranden, allt till salu! Janne köpte ett armband tillverkat av en gammal skinnjacka.